+12

Wat is het CLB?

CLB is de afkorting voor Centrum voor Leerlingenbegeleiding. We zijn er voor alle leerlingen, hun ouders en de school. Elke school werkt samen met een CLB.
Dus ook jij kunt bij het CLB terecht met je vragen. Je kunt ook chatten met een CLB-medewerker via de CLB chat

Het CLB helpt je altijd gratis.

Je kunt er terecht met allerlei vragen.
Wil je graag een andere richting studeren? Voel je je niet zo goed in je vel? Word je gepest? Loopt het thuis niet zo goed? Heb je vragen over je lichamelijke ontwikkeling? Ben je zwanger en weet je niet wat te doen? …
Met deze en veel andere vragen kun je terecht bij het CLB.

Als je 13 jaar bent (1ste secundair), kun je je gratis laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Lees er meer over bij Vaccinaties.

Als je 15 jaar bent (3de secundair), is er een medisch contactmoment. Je gaat dan naar het CLB (naar een medisch circuit). De dokter en de verpleegkundige controleren je groei en testen je gehoor.
Je kunt je dan gratis laten vaccineren, als je dat wilt. 
We bieden echter geen COVID-19 vaccins aan.

Hoe werkt het CLB?

Het CLB werkt multidisciplinair. Dat wil zeggen dat er medewerkers zijn met verschillende achtergronden: artsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, pedagogen, psychologen, logopedisten …

Stap je met een vraag naar iemand van het CLB? Dan staat er een heel team klaar om je te  helpen en om samen met jou een goed antwoord te vinden op je vraag.

De CLB-medewerker heeft beroepsgeheim. Dat wil zeggen dat alles wat je aan de CLB- medewerker zegt, tussen jullie twee blijft.
Als de CLB-medewerker denkt dat jullie sneller tot een oplossing komen als ook je ouders of leerlingbegeleider op de hoogte zijn, dan zal hij dat met jou bespreken.

© VGC - Fotograaf: Lander Loeckx

Hoe kun je het CLB contacteren?
 

  • Vraag aan de leerlingbegeleider of aan je leerkracht om voor jou een afspraak te maken met de CLB-medewerker van je school.

  • Bel of mail zelf. Je vindt het gsm-nummer of e-mailadres op de CLB-sticker in je agenda of klik hier

  • Je kunt ook anoniem chatten met een CLB-medewerker. Die medewerker werkt niet voor het CLB van jouw school. Chatten kan via de CLB chat

Je krijgt snel een antwoord. Als het een meer complexe vraag is, dan zal het CLB je bellen of mailen om een afspraak te maken.

De CLB-medewerker luistert tijdens deze eerste afspraak goed naar je vraag. Samen zoeken jullie naar een oplossing die jij het beste vindt. Soms is er al een oplossing na één gesprek, soms zijn er meer gesprekken nodig. Het kan ook dat we samen met jou, je ouders of de leerlingbegeleider moeten zoeken. De CLB-medewerker houdt je altijd goed op de hoogte van de volgende stappen.

Kijk ook eens naar onze folder.

Een dossier voor iedere leerling

Iedere leerling heeft een dossier bij het CLB. Jij ook.
In dat dossier staat alle informatie die het CLB heeft over jou.
Heb je een vraag voor het CLB? Dan komt die vraag ook in je dossier. Je mag altijd vragen om je dossier in te kijken. Dat is een van de rechten die je als jongere hebt.
Al je rechten staan in het decreet rechtspositie van de minderjarige. Enkele andere rechten die je hebt: respect voor je gezin, je beslist mee over de hulp die je krijgt, je hebt recht op privacy …

Meer informatie vind je hier.

© VGC - fotograaf Lander Loeckx

Wat na het secundair onderwijs?

Na het secundair onderwijs zijn er allerlei mogelijkheden: je kunt gaan werken, je kunt een 7de specialisatiejaar volgen, je kunt verder studeren aan de hogeschool of de universiteit. Je kunt ook kiezen voor een opleiding uniformberoepen, om bijvoorbeeld te werken bij de politie of bij het leger.

Met al je vragen kan je terecht bij het CLB.

Hier kan je ook meer informatie vinden:

Contactmomenten en vaccinaties

Als je 13 bent of in het 1ste secundair zit, kun je je laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dat gebeurt op school. Je krijgt 2 prikjes met een tussentijd van 6 maanden. Sinds 2019 krijgen ook jongens dit vaccin gratis aangeboden.

Als je besmet bent met het HPV, dan kan dit baarmoederhalskanker veroorzaken, maar ook andere kankers van de aars en van de schaamstreek en sommige mond- en keelkankers. Daarnaast beschermt het vaccin (gardacil) tegen wratten van de aars en de schaamstreek.

Als je 15 bent of in het 3de secundair zit, kom je naar een contactmoment in het medisch circuit van het CLB. De verpleegkundigen en de arts gaan na of je groei vlot verloopt. Ze controleren ook of je geen gehoorschade hebt opgelopen. Je kunt natuurlijk zelf ook vragen stellen over je gezondheid, je ontwikkeling, over hoe je je voelt, over je levensstijl …

Tijdens dit contactmoment kun je ook gratis de herhalingsvaccinatie difterie, tetanus en pertussis krijgen. Met 1 prik ben je beschermd tegen deze 3 ziekten gedurende 10 jaar.

We bieden echter geen COVID-19 vaccins aan.

Links

  • ​​​​​​​Awel Dit is de kinder- en jongerentelefoon. Je kunt hier naar bellen, mailen of chatten met al je vragen en problemen.
  • WAT WAT Als je jong bent zit je met 1001 vragen. WAT WAT is er voor iedereen die het even niet weet. Bij zowel spannende als moeilijke momenten.
  • JAC Ben je op zoek naar een luisterend oor of een helpende hand? Het JAC wilt het welzijn van jongeren versterken.
  • Missing you Hier vind je hulp hoe je kan omgaan met verdriet als je iemand verloren hebt.
  • Zelfmoordlijn 1813 Heb je vragen over zelfmoord? Elk gesprek is anoniem en gratis.
  • Alles over seks Hier vind je informatie waar je op moet letten bij sexting of bij het delen van naaktfoto’s.
  • Nu praat ik er over Je kan hier chatten bij vragen over seksueel misbruik, als je seksueel wordt lastig gevallen, als iemand je fysiek pijn doet.
  • Kinderrechten Hier vind je 30 vragen en antwoorden over kinderrechten.
  • Tekenbeten Je kan van een tekenbeet ziek worden, doe daarom de tekencheck.
  • Laat je vaccineren Hier vind je alle informatie over vaccinaties.
  • Onlinehulp voor leerlingen · Onlinehulp-apps Hier vind je een overzicht van online tools en apps voor als je hulp zoekt.