Wat is het CLB?

CLB is de afkorting voor Centrum voor Leerlingenbegeleiding. We zijn er voor alle leerlingen, hun ouders en de school. Aan elke school is een CLB verbonden. Maar het CLB werkt wel onafhankelijk van de school.

De contactgegevens van de CLB-medewerker van de school van uw kind vindt u op de contactpagina of op de affiche in de school. U kunt als ouder ook chatten met een CLB-medewerker via de CLB chat.

Ook leerlingen die huisonderwijs volgen, moeten zich aansluiten bij een CLB.

De dienstverlening van het CLB is gratis. U kunt er terecht met allerlei vragen.

We werken rond vier thema’s:

Een goede begeleiding van de onderwijsloopbaan zorgt ervoor dat leerlingen beter in hun vel zitten en gemotiveerd zijn.
U kunt bij ons terecht met vragen over de overgang van derde kleuterklas naar eerste leerjaar. Of als uw kind naar het secundair onderwijs gaat.
Wij geven advies over een mogelijke studiekeuze of over een ander leertraject.
Ook bij een overgang naar het buitengewoon onderwijs helpen we u graag verder.
Als uw kind spijbelt, zijn we verplicht om dat op te volgen.

Als uw kind het moeilijk heeft met lezen, schrijven, leren … kijken we graag samen met u, uw kind en eventueel de school hoe we u verder kunnen helpen. Indien nodig kan het CLB een aantal tests doen, zodat we een goed beeld hebben van uw kind en u gericht kunnen helpen.
Samen met de school zoeken we naar de best mogelijke ondersteuning in de klas.
Preventieve gezondheidszorg

U kunt bij ons terecht met vragen rond de ontwikkeling van uw kind. Uw kind heeft tijdens zijn schoolloopbaan vijf keer een contactmoment met het CLB. Verder dient het CLB gratis vaccinaties toe, volgens het Vlaamse vaccinatieschema. We ondersteunen ook bij chronische ziekten. Als er een besmettelijke ziekte is op school, dan volgen wij dat op.
Psycho-sociaal

We vinden het belangrijk dat kinderen en jongeren zich goed voelen. Maakt u zich zorgen over het welbevinden van uw kind? Dan kunt u bij ons terecht, bijvoorbeeld voor problemen rond  pesten en faalangst.

Onderwijsloopbaan

Op weg naar het secundair onderwijs

Naar het secundair onderwijs gaan is een spannende stap. De CLB-medewerker van je school komt tijdens het schooljaar uitleg geven in de klas.
Heb je daarna nog vragen? Dan kan je een afspraak maken.

Het CLB geeft ook alle informatie aan de ouders over het secundair onderwijs.

Welke studierichting kiezen?

Weet je nog niet wat je wilt doen in het middelbaar?
Op de website van onderwijskiezer vind je alle informatie: welke studierichtingen zijn er? En in welke scholen kan je die volgen?  
Er zijn ook lijsten met vragen. Vul de vragen in. Het kan je helpen om te weten wat je wilt doen in het secundair.

Hier kan je ook informatie vinden:

© VGC - Fotograaf: Lander Loeckx

Wat na het secundair onderwijs?

Na het secundair onderwijs zijn er allerlei mogelijkheden: je kunt gaan werken, je kunt een 7de specialisatiejaar volgen, je kunt verder studeren aan de hogeschool of de universiteit. Je kunt ook kiezen voor een opleiding uniformberoepen, om bijvoorbeeld te werken bij de politie of bij het leger.

Met al je vragen kan je terecht bij het CLB.

Hier kan je ook meer informatie vinden: